2 T/M 4 NOVEMBER GLASKUNSTBEURS LEERDAM

GLAS EN KERAMIEK BEURS LEERDAM


DIES glaskunst, pate de verre, Josien GeerdinkEen bezoekje aan de Glas en Keramiek Beurs in Leerdam is een must voor iedere liefhebber van kunst, design en antiek. Niet alleen is het de perfecte gelegenheid om kunst te bewonderen en te kopen, in veel gevallen krijgt u bovendien de unieke kans de kunstenaar zelf te ontmoeten. Voor tickets en info

Tijdens de beurs ben ik alle drie de dagen aanwezig. Direct links na de ingang in een mooie ruimte met daarin ook Kristal glasgalerie Leerdam. Bekijk hier de plattegrond.


OPENINGSTIJDEN:
- Vrijdag 2 november: 14.00-20.00 uur
- Zaterdag 3 november: 10.00-17.00 uur
- Zondag 4 november: 10.00-17.00 uur


ADRES: Cultureel Centrum Het Dak • Tiendweg 9 (voor navigatie gebruik "Voorwaartsveld") • 4141 EG Leerdam T 0345 - 613 626 • E info@glaskunstbeurs.nl


FUYU HANA KAJI glaskunst, pâte de verre, Josien Geerdink19 oktober t/m 2 december  GLAS IN GEES

Herfsexpositie in de galerie Beelden in Gees

Met glaskunst van Mariëlle Braanker, Edith Benedictus, Jeroen van de Brug, Sebastiaan Coppens, Josien Geerdink, Linda van Huffelen, Hanneke Pereboom, Maurice la Rooy, Marjan Smit, Jacomijn Steen en Dominiek Steinmeijer. De muren van de galerie, de brasserie en het paviljoen worden gevuld door net afgestudeerde schilders van de Klassieke Academie in Groningen. Galerie Beelden in Gees is open van vrijdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Op vrijdag 19 oktober is de opening.


ZUCHT glaskunst 6 & 7 OKTOBER T*ART 2.0

T* ART staat voor Tengel Art

TENGEL is de kunstenaarsvereniging van de Zaanstreek. Alle deelnemende kunstenaars maken voor deze tentoonstelling een nieuw werk op het formaat 20 x 20 cm, met als thema PAPIER. Deze ledententoonstelling in het klein geeft daardoor een actueel beeld van kunst in de Zaanstreek anno 2018. De geëxposeerde werken tonen, ondanks het uniforme formaat, een grote diversiteit in materialen, technieken en onderwerpen, wat een bezoekje aan ZaansGroen zeker de moeite waard maakt.
T*ART 2.0 wordt gehouden op zaterdag 6 en zondag 7 oktober 2018 van 12.00 tot 17.00 uur in galerie ZaansGroen, Zeemanssraat 54 ,1506 CV Zaandam.


15, 16 - 22,23 - 29, 30 september Veldwerk expo

Stichting Veldwerk Expo opent haar 11 e kunst en poëzieroute op zaterdag 15 september
in café restaurant De Hofjes Poelweg 1 te Wormer.  12.00 - 12.45  

SOLO glas (pate de verre), houten duig en zwarte Oostzee kiezel, glaskunst, Josien GeerdinkBij de opening wordt het door Veldwerk uitgebrachte Magazine "Dichter bij Duurzaam" overhandigt aan burgemeester Peter Tange.
Hierna volgt een optreden van dichteres Frouwkje Zwanenburg, begeleid door saxofonist Wiechert Vermeulen.
Hierna vindt de wandeling plaats via de Poelweg welke tijdelijk omgedoopt is tot Zwanenbloemlaan.
Onderweg ontmoet u ruim 50 gedichten en kunstenaars met hun projecten, te zien op een aantal locaties in de Schaalsmeerpolder.

Kunst en Poëzie in de Schaalsmeerpolder, land van Natuurmonumenten.
Locaties open op zaterdag en zondag  van 12.00 - 18.00 uur van 15 t/m 30 september
Met dank aan alle 50 kunstenaars en dichters, beheerders en vrijwilligers en aan alle sponsoren!  Voor meer informatie en de website: www.veldwerkexpo.nl


7 juli t/m 5 augustus Theehuis expositie Zaandijk

Josien Geerdink/ glasobjecten & Joke Konijn/ tekeningen

SOLAR, glaskunst, pate de verre, Josien GeerdinkSinds 2011 is glas het favoriete materiaal van Josien Geerdink. In haar studio in Zaandam vind je naast een glasoven (een soort keramiekoven maar met een complexe stookcomputer) verschillende machines om glas te zagen, slijpen en polijsten. En heel veel natuurlijke materialen en kilo’s was waarmee zij haar modellen creëert. Van het uiteindelijke model maakt zij een hittebestendige mal om in de glasoven te gebruiken.

Joke Konijn zomer tekeningEen van haar favoriete technieken is pâte-de-verre. Dit is glas in poeder en korrelvorm die laag voor laag wordt opgebouwd in een mal. Haar speciale toepassing van deze techniek roept verschillende associaties op. De glasobjecten lijken soms helemaal niet van glas en mensen zien het eerst als suikergoed of sneeuw. Dan, als het licht ze raakt, doet de schittering aan ijskristallen denken en komen de subtiele kleuren tot leven.

In het Theehuis laat ze een aantal glasobjecten in deze techniek zien. O.a. werk uit de serie Fuyu. Deze serie is ontstaan uit een grote fascinatie voor het moment van transitie. Van ijzig bevroren naar beweeglijk vloeibaar. De strak gespannen breekbare inertie (winter, fuyu) waar vloeibare levenskracht een weg door zoekt. Deze expositie wordt omlijst met zomerse tekeningen van Joke Konijn.

Theehuis open op za. en zo. van 13.00-17.00 uur adres: Lagedijk t.o. nummer 100 in Zaandijk


14, 25 EN 26 MEI 2018 ARTZAANSTAD EVENT

Josien Geerdink

ARTZAANSTAD Josien Geerdink glaskunst facebookJosiens studio, aan de Zuiddijk in Zaandam, staat vol met een glasoven (een soort keramiekoven maar met een complexe stookcomputer) en verschillende machines om glas te zagen, slijpen en polijsten. Maar, vooral ook met heel veel natuurlijke materialen en kilo’s was waarmee zij haar modellen creëert. Van het uiteindelijke model maakt zij een hittebestendige mal om in de glasoven te gebruiken.

Een van haar favoriete technieken is pâte-de-verre, glaspasta. Deze techniek roept verschillende associaties op. De glasobjecten lijken soms helemaal niet van glas en mensen zien het eerst als suikergoed of sneeuw. Dan, als het licht ze raakt, doet de schittering aan ijskristallen denken en komen de subtiele kleuren tot leven. Haar pâte-de-verre objecten ontstaan uit een grote fascinatie voor het moment van transitie. Van ijzig bevroren naar beweeglijk vloeibaar. De strak gespannen breekbare inertie (winter, fuyu) waar vloeibare levenskracht een weg door zoekt.

Door haar heel eigen en bijzondere toepassing van de pâte-de-verre techniek bereikt zij een schitterende spanning tussen de robuuste stevige vorm en de ijle, breekbare glas materie. Als contrast werkt zij ook graag met Kilncasting. Bij deze techniek wordt het glas (in brokken) vloeibaar gestookt (tussen 800 en 1000 C) waarna het in een ovenvaste mal stroomt. De glasobjecten met deze techniek gemaakt zijn veel robuuster, vol glas en geven een prachtig contrast tussen hoge transparantie en zachte structuur.


Inrichten Aventurijn met Richard Price en Josien Geerdink12 april - 19 mei 2018 Josien Geerdink in Spring at 15th Anniversary

Glasgalerie aventurijn - epe

Na de Kunstacademie Enschede (AKI), waar zij in 1984 afstudeerde in monumentale vormgeving/scenografie, kwam Josien Geerdink in 2009 met glaskunst in aanraking. Zij ontdekte de liefde voor glas in al haar glans, kracht, vloeibaarheid en weerbarstigheid.

Haar passie voor glas heeft gestalte gekregen in ovengevormd glas. Met technieken zoals glascasting (gieten in een mal) en pâte de verre (opbouw van vorm d.m.v. glaskorrels) maakt ze objecten en installaties. Ook de koude technieken zoals zandstralen, slijpen, graveren en verlijmen, zijn haar inmiddels meer dan bekend.
Josien maakt vooral vrij werk maar ook opdrachten komen op haar pad.


14 & 15 APRIL 2018 ATELIERROUTE Tengel

ZaansGroen zaandam

INSPIRATIE

Josien Geerdink wil tijdens dit weekeind in Zaansgroen een inkijk geven in de kronkelwegen van de ongrijpbare inspiratie. “Ik ben heel visueel ingesteld en mijn ervaringen heb ik vooral in beelden opgeslagen. Het is voor mij een chaotische cocktail waar zich langzaam een vorm uit kristalliseert, in glas. Lekker vaag, maar daarom ben ik ook geen schrijver maar een beeldend kunstenaar”, aldus Josien. Dan blijkt het pad daar niet te hoeven stoppen. Een kunstwerk kan de toeschouwer raken, wat eigenlijk de essentie is. Van de kleinste associatie tot zelfs nieuwe, andere, kunstuitingen. “Ik was diep geraakt door het gedicht van mijn goede vriendin Alie Plug. Zij schreef dit naar aanleiding van de vorige atelierdagen. Ik wist niet dat ze zo prachtig kon schrijven. Iets wat ik voor mijzelf had gemaakt kon een ander weer inspireren, terwijl ik helemaal geen gedichten lezer ben”, zegt ze met een glimlach. “We hebben het even laten rijpen en zijn nu een wisselwerk aangegaan. Tijdens deze expositie zijn de gedichten van Alie in combinatie met mijn glaswerk te bewonderen”. Zij koos hiervoor o.a. het werk (im)perfect uit IM PERFECT tekst.pdf Josien nodigt iedereen uit om de eigen associatie de vrije loop te laten. Op pad!

COLLECTORS ITEM

Speciaal voor deze atelierdagen biedt Josien kunst-objecten in een oplage van 24 aan. Eigenlijk een bijna onmogelijke opdracht voor glaskunst maar ze wil alle glasliefhebbers toch in de gelegenheid stellen om een glasobject van haar te kunnen verwerven. En dus gaat de glasoven aan om in 6 fases 24 Loligo (pijlinktvis) kommen te stoken. In de pâte de verre techniek dus voor ieder kommetje wordt het glas met de hand in de mal gezet. Dit resulteert in kleurvariaties. Ook krijgt ieder kommetje een eigen oplagenummer in de bodem. Ben je dol op glas? Dan kun je een kommetje INKT (met speciaal nummer) reserveren bij Josien door een mail te sturen naar loligo-glas@outlook.com. Het is dan tijdens de atelierdagen 14 en 15 april af te halen bij Galerie Zaansgroen. Of kies in de galerie jouw INKT kommetje.