fuyu

Glaskunst
strak gespannen breekbare inertie (winter/fuyu) waar vloeibare levenskracht een weg door zoekt.

FUYU - WINTER

De Fuyu serie is voortgekomen uit een reis door winters Japan. Langs door sneeuwstormen verlate straten van een oud poststadje zag ik waterbronnen. Drinkplaatsen waar reizigers (en hun lastdieren) zich konden laven aan schoon drinkwater. De structuren die het bevroren, dooiend en stromend water creëerde op de omgeving inspireerde mij om dit moment van transitie te verbeelden. Van ijzig bevroren naar beweeglijk vloeibaar. De strak gespannen breekbare inertie (winter, fuyu) waar vloeibare levenskracht een weg door zoekt.

In het object Fuyu no Kinoko ligt de oorsprong voor deze serie. De andere door mij gebruikte technieken (glasfusing en glascasting) gaven niet het gezochte resultaat. Tot ik ging experimenteren met de pâte-de-verre techniek en verschillende stookcurves. Door een heel eigen(wijze) toepassing van de pâte-de-verre techniek bereik ik de spanning tussen de robuuste stevige vorm en het ijle, breekbare glas. De objecten lijken soms helemaal niet van glas en mensen zien het eerst als suikergoed of sneeuw. Dan, als het licht ze raakt, doet de schittering aan ijskristallen denken en komen de kleuren tot leven.

Bij de PÂTE DE VERRE techniek worden glaskorrels en poeders met een bindmiddel vermengd tot een pasta. Dit wordt in een aantal lagen in een mal van hittebestendig gips gelegd en daarna gestookt in de glasoven. De mal kan maar 1 keer gebruikt worden want die wordt na het koelproces verwijderd.


Mallen voor een wasmodel maken en Fuyu Kaji gestookt en uit de ovenmal gehaald.


FUYU NO KINOKO

"Winter Zwammen" 2016 - Glas (pâte de verre) op druivenstam en met lood beklede voet. 40 x 40 x 90 cm

Fuyu no Kinoko ligt aan de oorsprong voor mijn ontwikkeling en toepassing van Pâte de verre.


FUYU HANA KŌRI

"Winter bloem IJs" 2019 - Glas (pâte de verre)20 x 20 cm

FUYU HANA KAJI glaskunst Josien GeerdinkFUYU HANA KAJI

"Winter Vuur" 2019 - Glas (pâte de verre) 20 x 20cm


KURĪN FUYU AISU

“Kleine Sneeuw IJs” 2017 - Pâte de verre 9 x 12 cm


KURĪN FUYU HARU

“Kleine Sneeuw Lente” 2017 - Pâte de verre 9 x 12 cm


KURĪN FUYU CHI

“Kleine Sneeuw Bloed” 2017 - Pâte de verre 9 x 12 cm


Fuyu no kaitō

"Winter Dooi" 2018 - Glas (pâte de verre) 20 cm hoog x 25 cm breed.


FUYU-BĪ

“Winter Bij” 2017 - Twee pâte de verre schalen over "vervormde perfectie".


fuyu

Vaas in gecast glas 2016 - Met een patroon van hout en ijs aan de binnenzijde, en smelt gaten in de wand. 25 x 10 cm. In een bijzonder Tsjechisch glas dat van kleur verandert onder wisselend licht.