ŽIVOT

Leven, kan ontstaan onder minimale voorwaarden.

Život - LEVENŽIVOT - LEVEN

Pre wikipedia liep ik tegen een dikke Tsjechische pil op. Een boek dus, niet te lezen voor mij maar de afbeeldingen zeiden mij veel meer. Er waren zoveel aha momenten dat ik het direct kocht in Berlijn van mijn karige Deutschmark en de afgelopen dertig jaar regelmatig opensla om iedere keer weer verrast te worden door een andere afbeelding die mij raakt en aan het denken zet.

Wiki: Leven is een eigenschap van organismen die in ieder geval de mogelijkheid hebben zich voort te planten. Leven staat enerzijds tegenover dood: de staat van een voorheen levend wezen dat zichzelf niet meer in stand heeft kunnen houden; en anderzijds tegenover levenloos: de staat van een voorwerp dat nooit leven heeft gekend.

ŽIVOT betekend voor mij het LEVEN dat zelfs onder minieme voorwaarden kan ontstaan en groeien. Een LEVENLOOS object is niet slechts de sokkel maar in onderdelen (mineralen e.d.) zelfs een voorwaarde voor deze ontwikkeling. Dus leven uit en van het levenloze.
ŽIVOT is glaskunst in combinatie met steen. De steen is het uitgangspunt om een "levensvorm" te zien ontstaan en in glas vorm te geven.

Kleimodel Yama KinokoThe making off: het modeleren (in klei) van YAMA KINOKO
de aanzet tot de serie ŽIVOT - LEVENŽIVOT I (Yama kinoko)

"Berg Zwam" Glas (pâte de verre) op groene speksteen. 30 x 40 x 15 cm.

ŽIVOT II

Glas (pâte de verre) op zwart graniet.


ŽIVOT III

Glas (pâte de verre) op zwarte speksteen, met glas (pâte de verre) voet.


ŽIVOT IV

Glas (pâte de verre) op groene speksteen (14 kg)